Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) в Асеновград не работи. За

...
Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) в Асеновград не работи. За
Коментари Харесай

Пречиствателната станция в Асеновград не работи, но има назначени служители

Пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) в Асеновград не работи.  За казуса заяви кметът на града лекар Христо Грудев. Тя бе открита публично напълно скоро. Градоначалникът уточни, че към този момент е провел комисия, която да извърши разбор на обстановката. По думите му, приемателният протокол е подписан преждевременно. Защото в този момент община Асеновград няма законовото право да изисква от изпълнителите да извършат корекции и ремонти за своя сметка.
Грудев бе безапелационен, че ще сезира министър-председателя на България Бойко Борисов. Кметът на града заяви, че е срещнал и министъра на околната среда и водите. " Обектът е признат, само че оборудването не може да стартира да действа, защото липсва връзка сред командния и останалите модули " , изясни лекар Грудев.
Той напомни, че ПОСВ бе построена за сумата от към 26 000 000 лв.. И уточни, че е изпратено писмо до изпълнителите да бъдат осъществени корекции и ремонти по оборудването, като някои от тях са се отзовали на доброволни начала. „ Нямаме обаче законови лостове, с които да ги принудим да подхващат дейности по премахване на нередностите ”, заяви кметът. " Докато не проработи ПОСВ, ние не можем да я предадем като обект на ВиК ", акцентира в умозаключение Грудев.
„ Пречиствателната станция на Асеновград не работи макар, че има съответно публикуван Акт 15 без нито една забележка. Това значи, че общината е приела обекта. Впоследствие има публикуван и Акт 16 и позволение за прилагане. Към момента пречиствателната станция на Асеновград не работи и общо взето, вероятностите да проработи са доста далечни, а потребните ходове на общината за разрешаване на казуса са прекомерно малко. И тази пречиствателна станция сега тежи на бюджета на общината ”. Това добави заместник-кметът на града Стоян Димитров.
Той удостовери, че след осъществяване на инспекциите се оказало, че главната част на пречиствателната станция не е подвързана към останалите модули. Заради нефункционирането на оборудването, сега общината няма право да събира такса от жителите. Друг огромен риск, за който оповестяват от градската администрация, е обектът да не бъде признат от ръководещият орган. В случай, че това не се случи, според сделките сред община Асеновград и Министерството на околната среда и водите - в частност Оперативна стратегия „ Околна среда ” - може да бъдат наложени финансови корекции, които да доближат до 100%, т.е. „ да ни бъде отказано напълно разплащането, което е както казахме в границите на към 26 000 000 лв. без Данък добавена стойност ”.
Освен установеното положение на оборудването, на юристите на общината е предоставено да извършат проучване и на контракта по плана. Междувременно стана ясно, че на Пречиствателната станция за отпадни води сега има назначени чиновници, които стоят на работните си места и получават заплата от общината. По думите на Стоян Димитров, това е обвързване на общината, според контракта макар, че оборудването не действа и не може да проработи до момента в който не бъдат отстранени всички забележки, разказани в протокола.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР